Ta strona używa pliki cookies zgodnie z polityką cookies, gdzie są informacje czym są oraz jak włączyć/wyłączyć ich obsługę.
CAR-AUDIO :: Zobacz temat - jak prawidlowo podlaczyc kondensator ze wzmakiem
    Różne

    Car-Audio

Skrzynie basowe
skrzynie basowe
Obudowy - skrzynie MDF
skrzynie mdf
Panele MDF

Pierścienie MDF

Pierścienie metal

Dystanse MDF
Maty bitumiczne

Głośniki samochodowe

Głośniki - Subwoofery 

Wzmacniacze Car-Audio

Zestawy promocyjne

Zwrotnice głośnikowe i filtry ak

Dystanse plastikowe

Tkanina na subwoofery

Wyprzedaż

Bezpieczniki i oprawki

Kable Car Audio

Maskownice głośnikowe

Wtyki i złącza radiowe

Złącza głośnikowe

Złącza do radioodtwarzaczy

Głośniki PowerBass

Subwoofery pasywne

Bass reflex

   Dystanse do:


Astra 1- 35mm

Astra II Vectra Omega Zafira tył

Astra, Vectra, Calibra

Audi A3/A4

Civic Honda 2001r

Civic Honda

Civic Honda EJ9, EJ6

Clio

Corolla E11

Corolla E12

Corsa 130

Corsa 165

Escort

Fabia,golf 4,bora,pasat

Fiat brava, bravo,marea

Focus przód

Focus tył

Ford dystans 5x7

Ford mondeo od 02r Focus

Golf 3

Golf 4,Fabia ,pasat,bora-36mm

Golf 5,Octavia 2,T5,pasat

Lanos 130

Lanos 165

Matiz

MAZDA 626

Mitsubishi Carisma

Mitsubishi Pajero

Nissan Almera N15

Nissan almera N16

Nissan Micra, Primera P12

Nissan Primera P10

Nissan Primera P11

Octavia 1

Panda

Panda tył

Rover 200

Seat ibiza, cordoba

Stilo Croma

Subaru forester

Toyota Awensis

Toyota Yaris Awensis Corolla



 
 

Poprzedni temat «» Następny temat
jak prawidlowo podlaczyc kondensator ze wzmakiem
Autor Wiadomość
piter999
Gość
  Wysłany: Wto Sty 23, 2007 10:40 pm   jak prawidlowo podlaczyc kondensator ze wzmakiem

witam wszystkich.
jak powinno sie podlaczyc kondensatoz ze wzmakiem. chodzi mi tu o prawidlowe przeprowadzenie podlaczenia krok po kroku bo slyszalem ze nalezy kondensator w jakis sposob naladowac zanim sie podlaczy czy cos takiego, ze nalezy go ladowac za pomoca zarowki itp.
dzieki za pomoc pozdro...
 
 



Pawcio
Gość
Wysłany: Sro Sty 24, 2007 6:54 pm   

Hej. kondensator podlacza sie przed wzmakiem. Doprowadz do niego przewod zasilajacy+ a nastepnie od niego do wzmaka.Mase podłącz do karoseri w samochodzie. Aby uniknac tzw petli masowej podlacz ja w tym samym miejscu co jest masa wzmaka. Oczywiscie podlaczajac to wszystko odłacz akumulator!!!! Ładowanie kondensatora nastopi w chwili gdy podlaczysz spowrotem akumulator...mianowicie laduje sie on z akumulatora a jak auto masz odpalone to z alternatora.Wiekszosc kondensatorow zalacza sie automatycznie gdy w instalacji nastepuje spadek napiecia jak rowniez wylaczaja sie same gdy nie wystepuje duzy pobor pradu czyli jak wylaczysz wzmaka kondensator sie doladuje sam z instalacji samochodowej i sie wylaczy. To czy wlacza sie sam i wylacza doczytaj w instrukcji. Pozdro

http://video.google.pl/vi...965237178674313
 
 
piter999
Gość
  Wysłany: Sro Sty 24, 2007 9:11 pm   podlaczenie kondensatora do wzmaka

dzieki pawcio za pomoc
czyli mam rozumiec ze kondensator jest podlaczony czaly czas? ( bo np. radio wczesniej zalaczalo mi wzmacniacz przez kabelek sygnalowy) a teraz kondensator bedzie wlaczony caly czas? gosc w media markt powiedzial ze ladowanie kondensatora powinno odbywac sie w jakis specjalny sposob ze nalezy do tego uzyc normalnej zarowki 12v za pomoca ktorej bedziemy wiedziec czy sie laduje i kiedy sie naladuje. wiesz cos na ten temat? pozdro i dzieki za odpowiedz :D
 
 
Pawcio
Gość
Wysłany: Czw Sty 25, 2007 3:36 pm   

Hej! Czyli masz pewnie kondesatorek Stal techa?
Ja taki posiadam.Tak jest on podłaczony caly czas.Nie musisz go ladowac zarowka on naladuje sie z akumulatora wyswietli sie na nim napiecie jakie jest i jak sie naladuje to sie sam wylaczy (zgasnie wyswietlacz).On wlacza sie automatycznie!!! Jak odpalisz radio i zalaczy sie wzmak to kondensator sam sie wlaczy.Jak wylaczysz radio to po ok minucie kondensator sie wylaczy.A to czy sie laduje bedziesz widzial jak wyswietlacz sie swieci to sie laduje a jak jest wylaczony to znaczy ze jest naladowany.
 
 
piter999
Gość
Wysłany: Czw Sty 25, 2007 10:08 pm   podłaczenie kondensatora po wzmacniacz

dzieks pawcio za podpowiedz jakto wszystko nalezy zrobic bo jak widze tylko ty mi chcesz pomoca albo ty sie tylko na tym znasz :mrgreen: jak bys chcail dodac jakies wskazowki co i jak to pisz. wszystko wydaje sie juz proste mam nadzieje ze brad mnie nie popiesci a i pierwsze ladnowanie tego bedzie przebiegalo tak jak nalezy nie przeladuje sie itp. pozdrowionka ....
 
 
Pawcio
Gość
Wysłany: Pią Sty 26, 2007 8:39 pm   

Nie ma sprawy! Nie przeladuje sie tylko pamietaj ze zanim zaczniesz podlaczac to odlacz akumulator to napewno cie nie popiesci. a jak bedziesz podlaczal klemy po zainstalowaniu kondensatora to troche moze zaiskzyc bo przez chwile bedzie duzy pobor pradu.Ale nic sie nie stanie.
 
 
Raadek 
NaturalSound

Pomógł: 62 razy
Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 1898
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 12:44 pm   

uuu a ten kondek ma elektronikę :wink: bo z tego co wiem(być może niewiele)to bez elektroniki kondzia ładuje sie przez opornik(żarówkę)...
_________________
Music on the move
 
 
 
Poziom: 36 HP   6%   225/3758
   MP   100%   1794/1794
   EXP   23%   32/138
Dimension EL Comp 6   ľ-Dimension EL Comp 6   349,00zł 
 PowerBass L-50C   PowerBass L-50C   449,00zł 
 PowerBass L-60C   PowerBass L-60C   449,00zł 
 PowerBass S-5C   PowerBass S-5C   279,00zł 


Pawcio
Gość
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 2:29 pm   

hej Radziu dobrze wiesz.Ale w media markt maja kondensatorki tylko te z elektronika. A po za tym wiadoma sprawa jest ze podlaczajac kondensator do zrodla napiecia zaczyna on gromadzic energie ze zrodla. A laduje sie go po to zarowka zeby nie rozladowal zbytnio akumulatorka przy pierwszym podlaczeniu.Jednak nawet po naladowaniu zarowka jak ja odlaczymy tracimy czesc energi i po podlaczeniu do instalacji on i tak bedzie musial doladowac sie z akumulatorka.
 
 
Pawcio
Gość
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 1:49 pm   

Hej! Masz tu schemat podłączenia i ładowania kondensatorka
http://img69.imageshack.u...ensatoraga9.jpg
 
 
Michal 
Pisklak

Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 1
Skąd: Bristol,UK
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 2:24 pm   

Witam,
W opisie podlaczenia kondensatora znalazlem pare drobiazgow, ktore budza watpliwosci:
- jezeli instalujesz wzmacniacz w samochodzie musisz koniecznie pociagnac kable o stosownym przekroju bezposrednio z akumulatora.
- masa zasilania wzmacniacza (a tym bardziej wspomaganego kondensatorem) powinna byc dolaczona do akumulatora (zeby wyeliminowac ewentualne spadki napiecia)
- nie zawsze wymagany jest kondensator; przewaznie stosuje sie go do wzmacniaczy o wiekszych mocach (ok. 4x100W).
- zdecydowanie nie jest wymagane ladowanie kondensatora przez rezystor; podlaczony opornik bedzie sluzyl jako czesc filtra napiecia (razem z kondensatorem), ale jego obecnosc nie jest wymagana
 
 
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   0%   0/9
Gość

Wysłany: Wto Lut 27, 2007 4:01 pm   

Michal, czyli mowisz ze musze pociagnąć kabel (-) bezpośrednio z akumulatora do kondensatora?? bo obecnie ninus mam podlaczony do masy :shock:
 
 
Pawcio
Gość
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 10:34 pm   

hej. nie musisz miec podpietej masy bezposrednio do akumulatora.
Wyrzej masz podany link do schematu podlaczenia i ladowania
 
 
k_os_a

Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 2
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 11:38 pm   

Witam,
mam pewien problem z moim audio,

jakoś w październiku podpiąłem podobnie jak tu koledzy mówili i pokazywali na schematach jak podłączać kondensator do systemu, tylko ze nie mam oddzielnie do masy z kondensatora tylko i wyłącznie mam masę na kondensator ze wzmacniacza <mysli> tak mi doradzali w media ... wszystko było w porządku do wczoraj wracając z pracy odpaliłem jak zwykle nutę po czym gdzieś po minucie po prostu dźwięk umilkł radio dalej wskazywało odtwarzanie itd ale nic nie było słychać
zatrzymałem sie aby sprawdzić połączenie kabli od akumulatora do wzmacniacza poprzez all głośniki itd wszystko było w porządku poza wyświetlaczem na kondensatorze ktory zamiast jak zwykle wskazywać około 12 - 13 pokazywał 9 czasem 5 a czasem 9.5 i te liczby sobie migały i zmieniały sie co chwile albo gasły całkowicie

czy ktoś wie o co chodzi i jak to można naprawić lub co z tym zrobić czy może kondensator nawalił albo coś nie tak z kablami, ładowaniem itp ;>??
Proszę o pomoc i odp na email (k_os_a@o2.pl) bądź tu
pozdrawiam Kosa
_________________
Wassup
 
     
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   11%   1/9
adamsky 
Moderator

Pomógł: 53 razy
Wiek: 41
Dołączył: 25 Maj 2007
Posty: 1424
Skąd: Pleszew
Wysłany: Sro Lip 01, 2009 10:50 am   

k_os_a, zacznij od pomiaru napiecia ladowania alternatora , sprawdz tez prad i mase przy samym kondensatorze - byc moze to wlasnie jest przyczyna "wariowania" kondensatora (polecam sprawny miernik do pomiarow). Mozesz tez odlaczyc i rozladowac kondensator calkowicie i naladowac go na nowo - byc moze "zawiesila" sie elektronika kondka.
_________________
************************************************************************
Jednostka ------ALPINE CDA 9835R
Wzmacniacze-
------------------ JL Audio 300/2 v2 SLASH
------------------ DLS A6
System przod- DLS MS6
Subwoofer---- Infinity Kappa Perfekt 10VQ
Kondensator- Dietz 1,2F
Okablowanie- DLS, Sinuslive, Oehlbach
Wygluszenie- Sinuslive , Dynamat

************************************************************************
 
 
     
Poziom: 32 HP   5%   137/2753
   MP   100%   1314/1314
   EXP   36%   40/111
k_os_a

Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 2
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 11:04 am   

Witam ponownie,

Wybaczcie za zwłokę ale nie było mnie w kraju i nie miałem kiedy sie tym zająć,
przed wyjazdem rozłączyłem cały sprzęt, co prawdopodobnie rozładowało kondensator i odwiesiło całą elektronikę gdyż po powrocie podpiąłem wszystko na nowo i działa :mrgreen:

ślicznie dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Peace :D
_________________
Wassup
 
     
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   11%   1/9
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Fatal error: Cannot redeclare replace_for_mod_rewrite() in /home/powe/domains/forum.powe.pl/public_html/includes/page_tail.php on line 37